Yurtiçinde tura geziye çıkarken dikkat etmeniz gerekenler Türkiye Gezi Rehberi

Itir

Global Mod
Global Mod
Öncelikle tatilin ne olduğundan başlayayım.
Tatil ne değildir?
Bir şeye “tatil” demek için en az şu 2 özelliğinin olması gerek:
1 – Yaşadığınız yerden uzaklaşmalı
2- Yaptığınız rutin – her zamanki işlerden uzaklaşmış olmalısınız
Yani “tatil yapıyorum” diyebilmek için hem yer değişikliği, hem de rutin yapılan işlere ara vermek gerek.
Hafta sonu evde olup iş yapmadığınızda bunun adı tatil değildir, dinlenmektir. Aynı şekilde, bir başka yere gidip işinizle – mesleğinizle ilgili bir şeyler yaptığınızda da buna tatil diyemezsiniz. Özetle “tatil” dediğimiz durum eylemsizlik biçimi veya boş oturmak değildir.
Tatil nedir?
Tatil demek: Zamanınızı kendiniz için, yaşadığınız yerin dışında, verimli ama iş sayılmayacak bir uğraşı ile değerlendirmektir. Tatilin içinde; dinlenmek, gezmek, keşfetmek, macera yaşamak, spor yapmak, kafanızı veya ruhunuzu dinlendirmek, öğrenmek, görmek gibi eylemler bulunur. Tatili kendi başınıza veya sevdiklerinizle yaparsınız. Belki bir bayram tatili, belki resmi tatilde, hafta sonu tatili, balayı tatili veya yıllık izninizde yaşadığınız yerden bir süreliğine uzaklaşmak, kendiniz için gününüzü değerlendirmektir.
Benim yaptığım iş tur rehberliği – turist rehberliği, insanları gezdirmek ve gezilen yerleri doğru bilgilerle anlatmak. Pek çok insan bana “ne güzel, tur gezdiriyorsun, farklı yerlere gidiyorsun, geziyorsun yeni yerler, güzel yerler görüyorsun, tatil yapıyorsun” diyor... Doğru, ben güzel yerler görüyorum, geziyorum ama bu benim için tatil değil, ben o sırada iş yapıyorum, bir şeyler anlatıyorum. Yani kendim için gezmiyorum, gezmek isteyenler için oraya gidiyorum.
Tatilde ne yapılır?
Bir yerlere gezmeye gidersiniz; köye, deniz kenarına, başka şehre, akrabaya, arkadaşa veya tanıdık olmayan bir yere. Yurt içinde veya yurt dışında geziye gitmeyi planlıyorsunuz. Öncelikle nasıl bir gezi seçeceğinize karar vermelisiniz. Süresi, başlangıç – bitiş zamanlaması, mevsimi, yorucu veya dinlendirici olması, dönünce sizin dinlenmenizin gerekip gerekmeyeceği gibi noktalara dikkat ederek gezinize karar verin.
Nasıl gezersiniz, nasıl seçersiniz?
Diyelim ki tatilinizde tura gitmeye, geziye çıkmaya karar verdiniz. Yani belli bir gezi programı ile belirli bir sürede belirli bir yeri – bölgeyi gezeceksiniz. Bu işi birileri organize edecek, siz de oraya belli bir ücret ödeyeceksiniz. Bu durumda seçeceğiniz 2 şey çok önemli:
1- Tura gideceğiniz seyahat acentasını seçmek
2- Gideceğiniz tur programını seçmek
Seyahat acentasını seçerken dikkat etmeniz gerekenler?
Bana göre, gideceğiniz geziyi düzenleyen acentayı doğru seçmek çok önemlidir. Siz bir acentaya gidersiniz ve “şöyle şöyle bir tura gideceğim” dersiniz. Öncelikle şu soruların cevabını öğrenmelisiniz.
1- Turu satın alacağınız yer bir seyahat acentası mı? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) belgesi görünür bir yerde mi? Bunu www.tursab.org.tr internet sitesinden de kontrol edebilirsiniz.
2- Turu düzenleyen firma bir seyahat acentası mı? Turu satan firma ile turu düzenleyen firmalar farklı olabilir, düzenleyenin de acenta olup olmadığından emin olun.
NOT: Türkiye’den yurtdışına gidiş ve yurtiçinde tur – gezi düzenlemeyi sadece seyahat acentaları yapabilir. Acentalar TÜRSAB ve Kültür – Turizm Bakanlığınca denetlenir. Kulüpler, dernekler, vakıflar, kurumlar, taşıma firmaları, kişiler veya ünvanında turizm yazan şirketler bile acentalık belgesine sahip değilse, tur düzenleyemez.
Yurtiçinde gideceğiniz turun düzenlenmesiyle ilgili dikkat etmeniz gerekenler neler?
Gidilecek yer seçilirken, mevsime göre bölgenin hava koşullarını kontrol etmek çok önemli.
1- Turu düzenleyen acenta, buraya daha önce kaç kere tur düzenlemiş?
2- Tur programınız nedir?
3- Gezeceğiniz yerler oradaki en önemli yerler mi? Atladıkları bir yer var mı?
2- Hangi otellerde kalınacak, yıldız düzeyleri, temizlik – yemek detayları neler?
3- Karayolu ile gidecekseniz hangi araç, havayolu ile gidecekseniz hangi firma?
4- Rehberiniz kim, bu bölgeye daha önce kaç kere gitti?
5- Ücrete dahil olanlar ve ücrete dahi olmayanların tam listesini kontrol edin.
5- Tur ücreti dışında transfer, yemekler, hizmet bedeli, müze – milli park – ören yeri ücreti gibi ödeyeceğiniz başka nelere ve ne kadar para ödeyeceğinizi öğrenin. Bazı acentalar (her şehirde şubesi bulunanlar) tur ücreti alıyor, kalacağınız otel dağın tepesinde oluyor, otele gitmek için minibüse binmeniz gerekiyor sizden ek ücret topluyorlar.
Yurtiçi turda acentanız ile ilgili sorun yaşarsanız ne yapmalısınız?
Turda kimse sorun yaşamak istemez ama bazen işler ters gidebilir. Mesela tura gideceğiniz otobüsünüz belirtilen kalitede / modelde değil. Bu durumda tutanak şeklinde yazıya geçireceksiniz, tura katılacak diğer yolculardan da en az 10-15 kişinin imzası ile bunu belgelendireceksiniz. Bundan sonra yola çıkmak veya çıkmamak size kalmış. Sayı az olunca katılan kişi sayısına göre daha küçük bir araç verebilir ama söz verdiğinden eski model araç veremez.
Yurtiçi tura çıktınız acentanız size yazılı olarak bildirdiği halde bunlardan birinde sorun var: belirttiği seviyede otellerde kalmıyor / gezileceği yazılı yerleri gezdirmiyor / yazılı olmayan yerlere ekstra tur olarak götürmeye çalışıyor / gezi programına uymuyor / belirtilmediği halde ek ücret istiyor / rehberiniz yok / rehberiniz gruptan ayrıldı / dahil olduğu belirtilen hizmeti alamıyorsunuz / ve bunlara benzer çözümlenebilir sorunlar
1- Rehberiniz ile görüşerek, sorunu çözmesini isteyin,
2- Acenta sorumlu müdürü ile görüşüp sorunu kısa sürede (saat veya gün içinde) çözmesini isteyin,
3- Acenta sorunu çözemiyor veya çözmeye yanaşmıyorsa, TÜRSAB’ın gezide bulunduğunuz şehirdeki veya acentanızın bulunduğu şehirdeki Bölgesel Yürütme Kurulu ile bağlantıya geçip sorunu ve olayın gelişimini anlatın çözmesini isteyin,
4- TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu’na ulaşamıyorsunuz TÜRSAB merkeze durumu bildirin çözmesini isteyin,
5- TÜRSAB merkez de bir şey yapamıyorsa, bulunduğunuz şehirdeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ulaşıp durumu bildirin çözmesini isteyin. Sorununuzu belgeli hale getirmeniz gerek, “söz uçar, yazı kalır”...
Bu arada her şeyi de sorun olarak görmemelisiniz. Mesela, bir müzeye girdiniz içerisi çok kalabalık, bu nedenle rehber içeride anlatım yapamıyor, normaldir; rehberiniz dışarıda anlatım yaparak açığı kapatır. Şehir merkezi gezeceksiniz, yol çalışması var şehirde gideceğiniz yere ulaşamıyorsunuz: burası sonraki günlerde gezilebilir mi? Farklı bir yerden gidilebilir mi? Yürüyerek gidilebilir mi? gibi çözümleri rehberiniz bulmaya çalışır ama durum onun da kontrolü dışında.
<a target="_blank" href=